In 2012/2013 zijn enquêtes gehouden om de informatie- en monitoringbehoeften te inventariseren onder gebruikers van het waddengebied (zie enquête rapporten). Zij onderstrepen het belang van het volgen van demografische ontwikkelingen (Vugteveen et al. 2014). Belangrijke analysevariabelen zijn populatiedynamiek, bevolkingssamenstelling, migratie en pendelgedrag (conform Daams & Sijtsma in prep.). De volgende informatiebehoefte kwam naar voren:
De samenleving in rurale gebieden wordt in recente jaren geconfronteerd met zaken als daling van de overheersende productieve activiteiten (landbouw, industrie), vertrek van jongeren en hoog gekwalificeerde mensen naar stedelijke centra (studie, baan) en afnemend lokaal aanbod van diensten, zoals postkantoren, banken, scholen en crèches.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor leefbaarheid en toegang tot voorzieningen. Het is onvoldoende duidelijk of gemeenten vooral moeten investeren in lokale ingrepen in het voorzieningenniveau, of dat lokale leefbaarheid juist bepaald wordt door toegang tot voorzieningen en banen in de wijdere regio waardoor investeringen in krimpgebieden mogelijk weinig effectief zijn. Een groot deel van de gemeenten in het waddengebied heeft hiermee te maken.